GEZONDHEID,VOEDING & ADVIES
 

Histamine is een biogene amine, die in het lichaam wordt aangemaakt. Van nature komt het ook in voeding voor. Biogene aminen, zoals histamine, tyramine, dopamine en serotonine zijn stoffen die de zenuwuiteinden van het autonome zenuwstelsel stimuleren. Als histamine niet goed verdragen wordt, dan is sprake van een histamine overgevoeligheid.

 

Hoeveel biogene aminen en histamine in de voeding wordt verdragen verschilt per persoon. Als de individuele tolerantie grens wordt overschreden, dan reageert het lichaam hierop. Dan kunnen uiteenlopende lichamelijke en/of mentale klachten ontstaan. De tolerantie grens wordt beïnvloed door meerdere factoren, zoals stress, allergieën, exorfines, infecties, verstoringen in de darm-leverfunctie, medicijngebruik en ziekte.

 

Histaminevrijmakers

Wordt histamine teveel in het lichaam aangemaakt, dan gebeurt dit met een reden. Voeding kan ook bestanddelen bevatten die in staat zijn om het in de mestcellen aanwezige histamine vrij te maken. Deze stoffen worden histaminevrijmakers genoemd. Voorbeelden van histaminevrijmakers: Aardbei, alcohol, kaneel, tomaat, schaal-en schelpdieren en varkensvlees.  

 

Klachten

Nachtschade groenten maken deel uit van onze dagelijkse leven. Tomaten, aubergine, paprika en aardappelen. De perfecte ingrediënten voor pasta. Tenzij de darmen niet goed meewerken. Bij overgevoeligheid aan de darmen door ontstekingen, dan kan histamine in nachtschade groenten lichamelijke reacties geven. Hieronder staan enkele voorbeelden van de lichamelijke en mentale klachten;

§  Benauwdheid, kortademigheid

§  Diarree, maag-dramkrampen

§  Brandend maagzuur, misselijkheid

§  Eczeem, jeuk

§  Hartkloppingen, hoofdpijn, migraine

§  Netelroos (urticaria), oedeem

§  Branderige, opgezette tong of mond

§  Onrust, geïrriteerd, agitatie, angst

§  Niezen, loopneus

§  Oorsuizingen

§  Winderigheid

§  Opgeblazen gevoel

 

Herken jij jezelf hierin? Maak gauw een afspraak voor een intake gesprek!