LICHT op ENERGIE & BALANS
Voeding kan een belangrijk rol spelen bij herstel van energie en klachten

Een goede gezondheid zetelt in de darmen
Voeding en vertering zijn onlosmakelijk verbonden met een goede gezondheid. We zijn wat we eten, wordt wel eens gezegd. Maar zelfs gezonde voeding is pas doelmatig als die door ons lichaam kan worden verteerd en opgenomen.Een structureel slecht verteringsproces in maag en darmen kan leiden tot chronische klachten elders in het lichaam.

De darm speelt een centrale rol in het lichaam; behalve vertering vindt hier ook de eerstelijns ontgifting plaats. De darm bevat het immuunsysteem en de darm produceert hersenpeptiden die met emoties te maken hebben. Ook komen er steeds meer onderzoeken die erop duiden dat de darmen een relatie hebben met onze hersenen, en verkeerde darmflora (dysbiose) gedragsstoornissen en geheugenverlies kunnen geven. 

 

Veel mensen hebben vage klachten met hun darmen. Rommelige darmen, winderigheid, verstopping, dunne ontlasting, pijn na het eten. Als patient is het vaak moeilijk om de klachten te omschrijven. Om de klachten te benoemen is eveneens niet makkelijk; men spreekt vaak van spastische darm, prikkelbare darm,  lekkende darm, stress. Een echt antwoord kan men niet geven. Het geeft aan dat er onduidelijkheid bestaat over de diversiteit aan oorzaken van de klachten. 

 

Veel lichamelijke klachten vinden hun oorsprong in ongezonde darmen. Voor een goed werkend immuunsysteem is een gezonde spijsvertering noodzakelijk.

Verkeerde eetgewoonten, langdurige stress, antibiotica behandelingen, parasitaire belasting, erfelijke aanleg, etc. kunnen de darmflora en het immuunsysteem verstoren.

 

Darmtherapie kan vele klachten verlichten, verhelpen of voorkomen.

 

Darmtherapie is zinvol als je last hebt van:

 

 • Opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree
 • Buikpijn, winderigheid, slechte vertering
 • Prikkelbaar Darm Syndroom
 • Colitis Ulcerosa, ziekte van Crohn
 • Hoofdpijn, migraine
 • Chronische vermoeidheid en burnout
 • Rugpijn, gewrichtsklachten, artrose
 • Auto-immuunziekten: reumatoïde artritis
 • Fibromyalgie, spierpijn, reuma
 • Verminderde weerstand
 • Allergieën, chronische luchtweginfecties
 • Huidproblemen, acne, eczeem
 • ADHD, ADD

 

DARMTHERAPIE

Darmtherapie is gericht op het helen van de darmen: reinigen van de darmen, het elimineren van schimmels en parasieten en het herstel van de darmflora en darmslijmvlies. Dit gaat altijd samen met persoonlijke klacht-gerelateerde voedingsadviezen waarbij tegelijkertijd ook aandacht is voor de lever .

Ontlastingonderzoek bij gespecialiseerde laboratoria (MgLab, Medivere) kan de basis vormen voor gerichte therapie en interventie. 

 

Darmproblemen veroorzaken vermoeidheid
Onderzoek suggereert dat chronische vermoeidheid te wijten is aan ontstekingen in de darm.
Ten eerste zien we dat vele patiënten met chronische vermoeidheid een verstoorde darmflora hebben. Te veel slechte bacteriën woekeren dan in de darmen, terwijl de goede bacteriën verdrongen worden.
Ten tweede weten we dat wat zich in de darmen afspeelt, een heel belangrijke invloed heeft op de immuniteit van het hele lichaam. Darmontstekingen, gedeeltelijk een immuniteitsprobleem, kunnen effect hebben op de hersenen, de gemoedstoestand en op andere organen.

Een verstoorde darmflora is bovendien een oorzaak van darmontstekingen. Een van de manieren op het evenwicht in de darmflora te herstellen zijn probiotica.

 

Uw darmen, mijn specialisatie!
De praktijk is gespecialiseerd in maag-darmproblematiek.
We analyseren de darmflora en zoeken naar de oorzaak van de klachten. Daarbij passen we individueel het voedingspatroon aan. Tevens worden voedingssupplementen ingezet om de bacteriële darmflora te ondersteunen en te stabiliseren en de darmwand te herstellen en zodoende het immuunsysteem te verbeteren.